Η Κύθνος αποτελεί μια γαστρονομική εμπειρία, με πολλά παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει, έστω μια φορά στη ζωή του. Το σφουγγάτο (μια παραλλαγή της τυροκροκέτας) με Θερμιώτικο τυρί πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσει κανείς, αφού αποτελεί το διασημότερο φαγητό του νησιού. Επίσης δεν πρέπει να παραληφθεί η καπαροσαλάτα, καθώς και το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο φημίζεται για την ποιότητά του.
Χειροποίητα εδέσματα όπως το πιταρό, η κουκουλόπιτα και το κολόπι παρασκευάζονται καθημερινά από τους παραδοσιακούς φούρνους…αφήστε τις μυρωδιές να σας καθοδηγήσουν!
Η κουζίνα της Κύθνου ακολουθεί τις κυκλαδίτικες γαστρονομικές παραδόσεις. Δοκιμάστε εκλεκτό τοπικό σύγκλινο (χοιρινό με λίπος) και λουκάνικα Κύθνου.
Οι κυθναίικες κουλούρες γίνονται από αλεύρι κρίθινο ή σταρένιο ή ανάμεικτο, είναι αρωματισμένες με γλυκάνισο, είναι θρυπτές και ταιριάζουν όχι μόνο με τα τυριά του νησιού, αλλά και με τον ελληνικό καφέ του πρωινού.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί η πολύ στενή σχέση και αυτού του νησιού με το αμπέλι.
Μια σχέση που παρά τις όποιες διακυμάνσεις, οι οποίες οφείλονταν κυρίως στις βίαιες μειώσεις του πληθυσμού στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα.
Ο επισκέπτης του νησιού αξίζει να πειραματιστεί και να δοκιμάσει, αν του δοθεί η ευκαιρία, δείγματα χωρικής οινοποίησης.